Menu

Winnica Kraków

26 lutego 2021 - inne
Winnica Kraków

Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała również do naszego kraju. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten szczególny trunek. Niestety, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do potraw nie jest nadmiernie rozbudowana. Radzimy które wino pasuje do których potraw.

Sklep z winami Kraków

Które wino pasuje do past?
Makarony najodpowiedniej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednak lekkie. Jeżeli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprzyzwoiciej wino czerwone. W ostateczności takie danie można zestawić również z winem różowym.

bag in box

Z jakim winem serwować ryby?
Stara reguła powiada, iż do ryb najprzyzwoiciej pasuje wino białe. Należałoby jednak pamiętać, że nie jest to bezwzględna zasada. Jeśli podajemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Warunek jest niemniej jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.

Z którym winem najodpowiedniej komponuje się mięso?
W tym przypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu podawać można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje wyłącznie wino czerwone. Cielęcina może być podawana lub z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeśli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.