Menu

Zdrowe desery mrożone? Z jakiego powodu nie?

21 lutego 2017 - inne
Zdrowe desery mrożone? Z jakiego powodu nie?

Moda na bycie fit osiągnęła apogeum do tego stopnia, że już nie należy odmawiać sobie chwili radości i bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic łatwiejszego aniżeli zrobienie sobie dorodnego deseru, który będzie nie jedynie niskokaloryczny, niemniej jednak także bardzo dobrze wpłynie na nasz organizm oraz przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od przepisów na zdrowe desery, rozumie się samo przez się, że najłatwiej robić je latem oraz wiosną, kiedy tak właściwie dojście do soczystych oraz świeżych owoców jest nieograniczony. Gigantyczną renomą radują się zdrowe desery mrożone, jakie będą pomocniczym orzeźwieniem w upalne dni.

Desery minimelts

Przepysznym, słodkim oraz słusznym też dla najmłodszych deserem mrożonym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany wypada zmiksować z dobrą porcją dobrej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z poboczną porcją malin czy też jakimś ciekawym sosem owocowym. To świetna alternatywa dla prawdziwych łasuchów, należy tylko nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym oraz orzeźwiającym pomysłem, a przy tym prawdziwą rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Można taki sorbet zrobić z jednego rodzaju owoców czy też z mieszanki. Dodatkowym walorem jest też to, że na sorbet nie wypada długo czekać, nie musi być gruntownie zamrożony, taki o gęstości półpłynnej smakuje zdecydowanie lepiej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za oryginalnymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego bądź lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego oraz wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni powinni zaspokoić się zmrożonymi owocami, które są doborową przekąską w trakcie upalnych dni. Świetnie smakują mrożone maliny czy borówki, jakie niezmiernie łatwo pogryźć. Mrożone desery można robić także z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je po prostu włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu